Łaszczów

tel. 084 6611505
fax: 084 6611050
www.laszczow.pl

Gmina leży w całości na Grzędzie Sokalskiej. Dolina Huczwy, wraz z dopływami - Rachanką i Kmiczynką, rozdziela teren gminy na kilka wyżynnych mikroregionów. W obniżeniach dolinnych znajdują się kompleksy malowniczych stawów - k. wsi Zimno i "Stawy Łaszczowskie", będące użytkiem ekologicznym i ostoją fauny wodno - błotnej.

Większe lasy występują tylko w okolicy Wólki Pukarzowskiej i Kol. Łaszczów.

Łaszczów, usytułowany na wzgórzu nad Huczwą, został założony w 1549 r. jako miasto, przez Aleksandra Łaszcza pod nazwą Prawda. Rody Gorajskich, Łaszczów, Potockich, Szeptyckich były fundatorami wielu obiektów min.: zamku, murów obronnych, zboru i drukarni kalwińskiej, kościoła i kolegium jezuickiego, pałacu i parku. W 1870 r. miejscowość traci prawa miejskie. I i II wojna światowa przyniosła duże zniszczenia osadzie, min. zagładzie uległ pałac Szeptyckich. Dzisiaj pozostały tylko resztki zespołu zamkowego z ruiną zbrojowni, którą po 1770 r. przebudowano na synagogę, a także - zespołu klasztornego jezuitów, który był przebudowany na świecką rezydencję. Natomiast dobrze prezentuje się barokowy kościół paraf. z poł. XVIII w., z dzwonnicą, ogrodzeniem z kapliczkami i stacjami Męki Pańskiej, plebanią i kancelarią - pochodzące z późniejszego okresu.

Przy głównych drogach do Łaszczowa stoją trzy kamienne kolumny z figurami świętych, z XVIII w., jedna zaś kolumna wznosi się w po-bliskich Nadolcach, gdzie znajduje się duży zespół dworski i park z XIX - XX w. Również ciekawy zespół dworsko - parkowy z XIX w. można zobaczyć w Dobużku. Natomiast pozostałości zespołów dworskich i folwarcznych spotkamy w Pukarzowie, Zimnie i Nabrożu. W Nabrożu znajduje się ponadto jeden z najstarszych kościołów w regionie, zbudowany w 1684 r., z obrazem M.B. Szkaplerznej - otoczony dużą czcią wiernych.