Cudze chwalicie, Swego nie znacie - 09.06.2018

Krzysztof Czarnota

Pisarz satyryk, felietonista, autor tekstów. Przez lata związany z kabaretem,, Sześćdziesiąt minut na godzinę”, wychowanek Marcina Wolskiego. Współpracownik Polskiego Radia, współtwórca audycji satyrycznych; ZSYP, Parafonia, Tygodnik Satyryczny KIWI . Pisał scenariusze i teksty oraz występował w rozrywkowych programach telewizyjnych emitowanych przez TVP, TWN. Polsat. Jego teksty wykonywali min. Marian Opania, Jerzy Kryszak, Andrzej Zaorski. Przez lata tworzył estradowy duet autorsko- aktorski z Piotrem Pręgowskim. Felietony ukazywały się min. w Szpilkach, Życiu , Tygodniku Wielkopolskim, Tygodniku Zamojskim. Stały współpracownik prasy hipologicznej. Autor kilku powieści. Jego debiutancka książka ,, Niosąca radość” wygrała ogólnopolski konkurs na powieść i natychmiast stała się bestsellerem. W ubiegłym roku ukazała się najnowsza powieść ,, Czarodzieje koni”, która zebrała bardzo dobre recenzje. Od 15 lat mieszka na Zamojszczyźnie, gdzie w Krainie Działów Grabowieckich hoduje ulubione konie arabskie.