Relacja z projektu realizowanego w ramach RKG Równać Szanse 2016 – „Moja gmina wczoraj i dziś – uchwycone w kadrze”

Relacja z projektu realizowanego w ramach RKG Równać Szanse 2016
    – „Moja gmina wczoraj i dziś – uchwycone w kadrze”

Działamy :) Stanowimy 20 osobową grupę młodzieży na co dzień uczącej się w gimnazjum (Gimnazjum im. Konfederacji Tyszowieckiej w Tyszowcach, Gimnazjum Publiczne w Michalowie), prywatnie - pozytywnie zakręconej wokół fotografii. Realizujemy projekt „Moja gmina wczoraj i dziś - uchwycone w kadrze”, którego osią przewodnią jest fotografia. Spotkania integracyjne już za nami. W marcu odbyły się dwa spotkania organizacyjno-integracyjne, podczas których poznaliśmy się, ale i wprowadziliśmy w życie kilka zasad, m.in. obrzędowość grupy, sposoby komunikacji w grupie. Spotkania obfitowały w szereg gier i zabaw integracyjnych prowadzonych przez koordynatora projektu, co pozwoliło nam na wzajemne poznanie się.

W miesiącach kwiecień – maj 2017 wyruszyliśmy w podróż do przeszłości, śladami historii naszych gmin. Zbieraliśmy stare fotografie z archiwum instytucji i domowych archiwów mieszkańców gmin Rachanie i Tyszowce (powiat tomaszowski, województwo lubelskie) przedstawiające wydarzenia z przeszłości, codzienne życie, tradycje, zwyczaje, dawny wygląd ulic, budynków, obiektów. Zdecydowaliśmy, że będziemy zbierać fotografie wykonane przed rokiem 1980. „Zbierać fotografie to zbierać świat” pisała Susan Sontag w książce o fotografii.  Nasza wyprawa w przeszłość obfitowała nie tylko w stare fotografie. Rozmawialiśmy z mieszkańcami naszych gmin o wypożyczonych zdjęciach, i czasach kiedy one powstawały. Mieliśmy możliwość wsłuchać się w niesamowite opowieści o czasach, w których przyszło im żyć, o czasach tak odmiennych od tych w których my żyjemy.

W czerwcu podczas warsztatów fotograficznych poszerzyliśmy wiedzę z zakresu podstaw i technik fotografowania. To były pierwsze warsztaty fotograficzne w jakich w życiu uczestniczyliśmy, mogliśmy fotografować, czyli robić to co lubimy:). Pan Marcin (fotograf prowadzący warsztaty) udzielił nam wielu praktycznych porad i wskazówek podczas plenerowych warsztatów fotograficznych, zrobiliśmy dużo ładnych zdjęć.  Warsztaty fotograficzne wniosły dla nas nowe doświadczenia. Pozytywnym doświadczeniem był również sam kontakt z osobą posiadającą  wiedzę z zakresu fotografii, dla której fotografia nie jest tylko pracą, ale również pasją. Ponadto w czerwcu zorganizowaliśmy ognisko celem dalszej integracji :)

Przed nami dużo pracy, ale zapału nam nie brakuje. W lipcu przemierzymy obszar naszych gmin celem zrobienia zdjęć ilustrujących miejsca ze starych fotografii, następnie zdjęcia poddamy dalszej obróbce, opracujemy również folder promocyjny. Finał i prezentacja efektów naszych działań pod koniec września podczas Wystawy Starej Fotografii.