Moja gmina wczoraj i dziś - uchwycone w kadrze

5 stycznia 2017 r. podpisana została umowa pomiędzy Stowarzyszeniem „G 6 Grzędy Sokalskiej” a Polską Fundacją Dzieci i Młodzieży na realizację projektu „Moja gmina wczoraj i dziś – uchwycone w kadrze” w ramach programu „Równać Szanse 2016” ze środków Polsko – Amerykańskiej Fundacji Wolności. Projekt realizować będzie młodzież w wieku 13-19 lat ucząca się w szkołach ponadpodstawowych i zamieszkująca obszar gmin Rachanie i Tyszowce. Osią tematyczną projektu jest stara fotografia.  Celem projektu jest nabycie u młodzieży umiejętności organizacyjnych, pracy w grupie, nawiązywania dialogu z przedstawicielami starszego pokolenia i Instytucji, oraz zaangażowanie młodzieży w działania na rzecz promocji własnego środowiska lokalnego w powiązaniu z nauką posługiwania się sprzętem fotograficznym. W pierwszej fazie projektu młodzież będzie miała za zadanie zebrać fotografie pochodzące z domowych archiwów mieszkańców gmin Rachanie i Tyszowce, oraz z Instytucji. Brane pod uwagę będą fotografie dokumentujące wydarzenia z przeszłości, codzienne życie, tradycje, zwyczaje, dawny wygląd ulic, budynków, obiektów. Następnie odbędą się zajęcia warsztatowe poprowadzone przez profesjonalnego fotografa, który przekaże podstawy i techniki robienia zdjęć. Młodzież po analizie zebranych starych fotografii - wybierze te same miejsca, by zrobić w nich zdjęcia aktualne, co będzie miało za zadanie zobrazować "upływający czas". Wyprawy fotograficzne po obszarze własnej gminy zachęcą do wspólnych poszukiwań, umożliwią poznanie jej zasobów przyrodniczych i kulturowych. Po zakończonej sesji fotograficznej młodzież opracuje folder zawierający wybrane fotografie, oraz zorganizuje wernisaż wystawy tych zdjęć, który będzie zwieńczeniem projektu. Tytuł wystawy: "Moja gmina - wczoraj i dziś". Kwota dotacji: 7600,00 zł. Projekt będzie realizowany od 1 lutego 2017 do 30 sierpnia 2017 r.